Overleven is een kunst 14.
" Mogen wij eventjes overleg plegen? Want u overvalt ons wel met uw vragen. Meestal bereiden wij een vergadering grondig voor, zodat wij de nodige dossierkennis bezitten…"antwoordt directeur Vandenwoestyne.
Zo…de kogel is door de kerk, in dit geval de vergaderzaal. 't Zou gaan tijd worden, denkt de jeugdrechter. Overleggen? Wat valt er te overleggen? Moeten ze hun antwoorden afstemmen op hetgene hij graag wil horen? Het getuigt van teamspirit als ze allemaal op één lijn zitten. De pot zal bij deze zeker de ketel niet verwijten dat hij zwart ziet. ..
" Waarom zou u moeten overleggen? Ik denk dat m'n vragen toch duidelijk genoeg zijn? Of niet soms?"
De directeur haalt z'n schouders op, weet het ook niet meer. Heeft het nooit geweten. Was vroeger directeur van een Lagere School. Als rechtgeaarde katholiek heeft hij zich kandidaat gesteld om directeur te worden van dit gesticht. Wist hij veel waar hij terecht zou komen. Is zoals de meesten hier van de oude stempel. Z'n eerste daad als directeur is een groot bord laten schilderen waarop te lezen staat in Gotische letters: " Orde en tucht moet er heersen." Hij laat het ophangen aan de ingang van de turnzaal, tevens feestzaal. Iedere morgen laat hij verzamelen blazen op de grote binnenkoer. Iedere morgen roepen honderden kinderen die spreuk uit volle borst. Waarna ze samen naar de kapel gaan. In geordende rijen. Een voorproefje voor het leger, zoals hij met de glimlach zei. Bij de meesten is het de enige uitweg die geboden wordt. 't Is het leger of hier blijven zitten tot je meerderjarig bent. En als je weet dat men toen pas meerderjarig was op eenentwintig jaar, dan is de keuze vlug gemaakt.
Pater Siegfried steekt z'n hand op. Nu komt het, eindelijk iemand die de waarheid zal zeggen. Die de vermoedens van jeugdrechter Streger zullen bevestigen. Iemand die zal zeggen dat lijfstraffen hier toegelaten zijn, iemand die het voor de kinderen zal opnemen. Die de schuldigen zal aanwijzen. En de jeugdrechter is niet van plan het hierbij te laten. Lijfstraffen worden alleen nog toegepast in Engeland. Maar daar leven ze nog in de Middeleeuwen. Dit is België. Met z'n vooruitstrevende ideeën. Nee toch?
" Zeg het maar, eerwaarde pater. Moge God u begeleiden in uw antwoorden…" sneert de jeugdrechter.
Het is er uit voor hij het wist, maar hij kan het niet laten.
" Euh, ik sluit me aan bij de directeur, ik denk dat het beter is dat we eerst overleggen…"
Een zucht van opluchting ontsnapt aan de lippen van Decoster. Als ze kunnen overleggen, kan hij de touwtjes terug in handen nemen. Pater Fernandus kijkt naar z'n confrater, wat bezielt pater Siegfried ineens? De kans van z'n leven om schoon schip te maken, laat hij zomaar voorbijgaan. De confrontatie met de overste moet serieus geweest zijn. Maar wie is hij om pater Siegfried te veroordelen. Decoster heeft moeite om zich te bedwingen, wil de boel forceren.
" Wie overleg wil plegen, steekt z'n hand op…"zegt hij met kordate stem.
Ze steken één voor één hun hand op, ook Peggy.
" Zo, meneer de jeugdrechter, dat is dus op democratische wijze geregeld. De meerderheid heeft beslist…"voegt hij er aan toe.
Jeugdrechter Streger heeft z'n tegenstander duidelijk onderschat. Dokter Decoster is niet voor niets psycholoog. Maakt handig gebruik van het gebrek aan tijd dat Streger heeft. Een overleg zal uren kosten, die tijd heeft hij helemaal niet. Dokter Decoster hoopt dat jeugdrechter Streger zal afhaken. Streger z'n hersens werken op volle toeren. Hij kan niets doen, voorlopig toch niet. Moet zich neerleggen bij hun beslissing. Als een ganse directie weigert mee te werken, is er weinig aan te doen.
" Inderdaad, Decoster, een democratische beslissing. Ik leg me erbij neer. Jullie kunnen overleg plegen. Maar ik zal telefonisch laten weten wanneer ik terugkom, jullie kunnen gerust zijn dat het niet te lang zal duren. Laten we zeggen binnen een weekje?"
Tijd brengt raad, denkt Decoster. Op een week kan veel gebeuren. Op een week kunnen we onze stellingen in staat van verdediging brengen. Een telefoontje naar de juiste personen die aan de macht zijn en jeugdrechterke Streger kan de rest van z'n carrière poltoden slijpen op de griffie van de jeugdrechtbank. Decoster grijnslacht, ziet het zo gebeuren…
Einde Eerste deel.
©GoNo