De eerste maand van het nieuwe schooljaar zit er alweer op maar de boekentas slingert nog elke avond op een ander plekje rond? Tijd om de boel proper te maken, maar vooral ook te houden. In hun jongste boek ‘De ultieme poetsgids voor jong en oud!’ steken de populaire poetsvrouwen Sien en Maria daarbij een handje toe.
1 Een nette woning in amper 15 minuten
Krijg je plots en helemaal onverwacht een telefoontje van vrienden, kennissen of familie met de mededeling dat ze bijna op je stoep staan, dan tover je je woning aan de hand van deze tips in amper een kwartiertje om tot een nette plek!
- Maak meteen komaf met vieze geurtjes en gooi de ramen open. Heb je nog wat kant-en-klare koekjesdeeg in de kast staan, stop die dan meteen in de oven. Naast de heerlijke geur van die zoete lekkernij heb je meteen ook iets lekkers om je gasten op te trakteren.
- Ruim snel alle rommel in de woonkamer op en ga met een stofdoek over de vuilste oppervlakken. Ook een snelle beurt met de stofzuiger neemt slechts enkele minuten in beslag.
- Zet de vuile vaat in de afwasmachine en orden alle overige keukenspullen. Veeg grote oppervlakken zoals het aanrecht en de keukentafel schoon met een natte doek.
- Maak het toilet proper met de toiletborstel, giet er wat toiletreiniger in en zorg dat de handzeep, een gewassen handdoek en voldoende toiletpapier aanwezig is.
- Gooi eventuele rondslingerende kledingstukken in de wasmand en plaats ze op een plek waar je gasten niet zullen komen.
- Vraag hulp aan je huisgenoten om het schoonmaken nog sneller te laten verlopen.
- En ten slotte: je hoeft je helemaal niet te schamen om het feit dat je woning er niet kraaknet bij ligt wanneer je onverwacht bezoek over de vloer krijgt. Mensen begrijpen dat heus wel en krijgen bij een opgeruimde en lekker geurende woning alsnog de indruk dat het huis helemaal netjes en schoon is.
2 Zeg niet ‘moeten’
Schoonmaken moet je echt als iets leuks zien, iets positiefs. Zeg nooit ‘ik moet poetsen’ maar wel ‘ik ga poetsen’. Je zal merken dat je daardoor met een heel ander gevoel aan het schoonmaken zal slaan. Begin je vooraf over iets te zeuren, dan is de kans immers klein dat het toch nog leuk wordt. Beeld je daarom in hoe fijn het achteraf zal zijn als je eenmaal het mooie resultaat ziet.
3 Niet meer dan nodig
Maak niet meer, maar ook niet minder schoon dan nodig. Schoonmaken doe je bijgevolg wanneer er vuil is dat als storend wordt ervaren. Een toiletpot of -bril zal je dan ook dagelijks poetsen, terwijl de lamp in datzelfde toilet niet vuil wordt door aanraking en dus maar enkele keren per jaar schoongemaakt hoeft te worden. Onnodig schoonmaken kost tijd, energie en geld.
4 Veeg niet
Vegen is uit den boze. Je kan dat wel buiten doen, maar binnen is vegen niet van toepassing. Je verplaatst dan immers de stofdeeltjes in de kamer, die uiteindelijk gewoon weer neerdwarrelen op je kasten en tafels.
5 Verzamel niet
Hoed je voor het verzamelen van rommel. Loop af en toe door je woning en breng onnodige meubeltjes en prullaria naar de kringloopwinkel, het containerpark of bied ze te koop aan op een internetsite. Wie weet kan je er nog een aardig centje aan verdienen. Wacht je té lang met opruimen en blijf je je huis volstouwen, dan dreig je in een straatje zonder eind verzeild te geraken.
6 Koop niet te veel
Probeer het aantal nieuwe spullen in huis te beperken. Leg jezelf daarom de volgende regel op: komt er iets nieuws binnen, dan moet er iets anders verdwijnen.
7 Gooi weg
Bij opruimen hoort ook weggooien (...). Enkel de spullen die een emotionele waarde hebben, kan je bewaren. Maar wees ook hier consequent en zoek er de mooiste uit. Hoef je bijvoorbeeld alle tekeningen van je kinderen te bewaren? Een andere optie kan het maken van een foto zijn van enkele spullen die je – eigenlijk tegen je zin – steeds blijft bewaren, maar waar wel een leuk verhaal aan vast hangt. Schrijf het verhaal aan de achterkant van de foto, gooi de spullen weg en je beleeft evenveel plezier aan de beelden die je ervan overhoudt.
8 ...Ook je kledij
Haal alles uit je kleerkast wat je al meer dan een jaar niet meer hebt gedragen, ook de schoenen. Zo hou je het overzichtelijk en koop je niet vier keer hetzelfde witte T-shirt dat je al had liggen.
9 Twee kleintjes
Gebruik bij het poetsen liever twee kleine emmertjes in beide handen dan één groot exemplaar. Een emmer in elk hand dragen, is veel minder belastend voor je rug.
10 Poets deurknoppen
Lichtschakelaars, deurklinken en drukknoppen om het toilet mee door te spoelen, kunnen erg vies worden. Iedereen neemt ze immers vast met zijn – vaak ongewassen – handen en vingers. Met brandalcohol kan je ze makkelijk poetsen. Je doodt er meteen alle bacteriën mee en alles is opnieuw zuiver schoon.
Tip: reinig ook je ramen eens met brandalcohol. Het product vervliegt snel maar is wel erg efficiënt.
11 Doseer
We zijn al te kwistig met reinigingsmiddelen, vaak omdat we denken dat we dan grondiger poetsen. En bij extra geconcentreerde middelen is die kans zelfs nog groter. Toch kunnen we de natuur flink wat onheil besparen door zuiniger om te gaan met deze middelen. Op de verpakking staat de aanbevolen dosering meestal vermeld. Maak je vaak schoon, dan tref je wellicht weinig vuil in de woning aan en kan je gerust een maat?je minder gebruiken dan op de verpakking wordt aangegeven.
12 Rust in de ruimte
Kleine spullen zoals parfumflesjes, deodorant, gel, tandpasta of shampoo geven vaak een rommelig effect in de badkamer wanneer ze gewoon staan uitgestald op of boven de wastafel. Als je ze opbergt in kleine rieten mandjes, creëer je veel meer rust in deze ruimte.
Ook handdoeken nemen nogal wat plaats in beslag, zeker in een kleine badkamer. Het kan daarom handig zijn om ze op te rollen in plaats van te vouwen: vaak kan je er dan meer kwijt in een kastje of mand of op een plank. Plaats een haakje aan de badkamerdeur om je badjas op te hangen.
13 Citroen bij de vaat
Vuile vaat die je enkele dagen in de vaatwasmachine laat staan tot ze vol is, kan een onaangename geur verspreiden. Een halve citroen kan die geuren neutraliseren. De citroen kan je zelfs mee laten wassen. Je glazen worden er proper van en alles ruikt ook heerlijk fris. Ook een kopje azijn verricht dat goede werk.
14 Kattenbakvulling
Stop wat vulling voor de kattenbak in een panty en leg die onderaan in de vuilnisbak. Je helpt er vieze geurtjes mee te voorkomen.
15 Was af tijdens het koken
Laat tijdens het koken de gootsteen al vollopen met water en was het gebruikte keukenmateriaal dat je niet meer nodig hebt tussendoor meteen af. Je bespaart er heel wat tijd mee die je na het koken op een leukere manier kan besteden.
16 Weg strijkberg
Laat de wasmand met strijk niet tot een heuse berg ophopen. Kijk wat je makkelijk glad kan plooien. Kies voor twee of drie open wasmanden zodat de vuile was niet gaat verstikken en vervolgens vies ruiken en schimmelen. Zet de wasmanden op een vaste plaats waar de vuile was na gebruik meteen in verdwijnt.
17 Postbakje met verdiepingen
Koop voor je post een (post)bakje dat is voorzien van verschillende niveaus. Label elk niveau zodat alle gezinsleden kunnen zien welke documenten waar horen te liggen, zoals:
- te betalen rekeningen
- te klasseren documenten
- tijdelijk belangrijke documenten (bijvoorbeeld voor trouwfeest, verhuis, ...)
- persoonlijke post voor de kinderen
- persoonlijke post voor de ouders
Maak de niveaus met belangrijke documenten één keer per week leeg, en dit het liefst op een vaste dag en tijdstip zodat je eventuele betalingen of bepaalde afspraken zeker niet vergeet.
18 Multitask
vrouwen kunnen het als de besten, maar ook mannen kunnen het leren om verschillende taken te combineren. Strijken of de was vouwen kan je makkelijk doen terwijl je favoriete televisieprogramma opstaat of bij het vergezellen van de kinderen wanneer ze in bad zitten. Laat de kinderen meehelpen met het vouwen van de was door er een spelletje van te maken: zoek zo snel mogelijk alle washandjes en vaatdoeken bijeen en vouw ze op een mooi stapeltje. Zie een minder keurig opgevouwen exemplaar door de vingers.
19 Label
Voorzie (in je bureau, nvdr) elk snoer van een labeltje in een aparte kleur. Zo herken je in de wirwar van draden welk snoer bij welk apparaat hoort.
20 Was je kussen...
Wist je dat een hoofdkussen per nacht wel tot een kwart liter (!) zweet te verwerken krijgt? Net als een matrasbeschermer kan je om die reden ook het best een kussenbeschermer – verkrijgbaar in de handel – rond je kussen trekken, die je gewoon mee kunt wassen.
Ook het kussen zelf verdient minstens een halfjaarlijke wasbeurt. De meeste exemplaren mogen gewoon mee in de wasmachine en droogkast worden gestopt, maar check voor alle zekerheid de wasvoorschriften op jouw persoonlijke exemplaren.
21 ... En droog het met tennisballen
Stop enkele propere tennisballen in de droogkast voor het drogen van jouw kussens. Ze zorgen voor een luchtige dons.
22 Weg met kaasresten
Aangekoekte kaas verwijder je uit het apparaat (voor croque-monsieurs of tosti’s, nvdr) – nadat je de stekker hebt uitgetrokken – door er enkele natte vellen keukenpapier tussen te leggen tijdens het afkoelen. Het keukenpapier zorgt ervoor dat de kaasresten los komen te zitten.
23 Weg spookhuis
In een spookhuis kunnen ze nog een leuk effect hebben, maar je ziet spinnenwebben en -raggen liever niet in de hoeken van je woning verschijnen. Je kunt ze makkelijk voorkomen. Plaats een bakje zout op de plekken waar je in huis het meeste last hebt van stofwebben. Het zout trekt vocht aan, waardoor ze niet langer een kans maken.
24 Poets je schoenen
Schoenen poetsen vraagt helemaal niet veel werk en het hele plaatje – man met pak en opgeblonken schoeisel – klopt dan pas echt. Bovendien geef je je schoenen een langere levensduur mee.
25 Geef kinderen verantwoordelijkheid
Kinderen houden ervan een bepaalde verantwoordelijkheid te krijgen. Laat hen bijvoorbeeld wekelijks alle planten in huis water geven en je ziet ze bijna letterlijk groeien van trots.
26 Weg zweetgeur
Leg enkele zakjes vanillesuiker in de (sport)schoenen van de kinderen om de zweetgeur weg te nemen.
27 Proper speelgoed
Speelgoed zelf wordt uiteraard ook vuil. De kinderen gooien het overal neer en nemen het vast met hun – vaak ongewassen – handen. Vooral pluchen knuffels zijn echte bacteriënhaarden. Het is dan ook verstandig om het speelgoed regelmatig te wassen. Neem hiervoor een kussensloop waarin je alle speelgoed, zoals blokken, plastic soldaatjes en ook knuffels, verzamelt. Knoop de kussensloop dicht en stop hem in de wasmachine op een wasprogramma van 30°. Droog het speelgoed met een doek af en laat de knuffels aan de lucht drogen.
28 Anti-allergisch spelen
Stop pluchen knuffels een nachtje in een zak in de diepvriezer en... weg is de huisstofmijt!
29 Slapen zonder niesbuien
Vriest het ’s winters buiten en schijnt de zon? Maak dan het raam open en plaats je matras – zonder lakens erop – ervoor. Doe net hetzelfde met je donsdeken. Huisstofmijt heeft een hekel aan zonlicht en koude en verdwijnt op die manier als sneeuw voor de zon.
30 Maak jezelf niet gek
Maak jezelf niet gek door de gedachte dat je woning altijd perfect opgeruimd en schoon moet zijn. Als je doet wat je kan, beetje bij beetje en stap voor stap, mag je echt tevreden zijn over jezelf!
Samenstelling: Liesbet Aelvoet
Uit De Standaard
www.standaard.be