Geef ons heden ons dagelijks brood?
Op Prosieben, één van de vele Duitse zenders, gaven ze een documentaire
over voedselverspilling in onze westerse maatschappij. Een kok, bekend van
radio en tv in Duitsland, trok er ’s nachts op uit, samen met een cameraploeg
en bodyguards.
Menslief, ik schrok me te pletter wat die kerel allemaal meemaakt in die
grootsteden. Hoeveel mensen er geen dak boven hun hoofd hebben en dat in de 21ste
eeuw. Hoe mensen leven in rioolbuizen, tussen de ratten en andere ongedierte. Kruipen
ze samen aan de ingang van een station, worden ze op de kortste keren
weggejaagd door de politie of zogenaamde buurtwachten. Dezelfde buurtwachten
die homo’s in elkaar slaan. Die niet beschaamd zijn om de nazi-groet te brengen
terwijl ze aan ’t filmen zijn. Ik moest er van walgen, de opgetrommelde politie
stond erbij en keek er naar. Deden niets tegen die buurtwachten met hun zwarte Gestapo-jassen. Sommeerden de asielzoekers vriendelijk op te krassen. Ik denk
dat het een schijnvertoning was omdat er een camera aan ’t filmen was. Maar het
ging hem over de voedselverspilling in een grootstad zoals Keulen…
De bekende kok had zich uitgedost als een landloper. De camera was nu
een verborgen camera geworden. De eerste halte was een groot winkelcentrum, waar
ook een grootwarenhuis gevestigd was. Ze zochten naar de vuilnisbakken, na
eventjes zoeken vonden ze die aan de achterkant van het magazijn. Ze stonden,
veilig afgeschermd achter een hoge omheining. Voor de kok geen bezwaar, hij
kroop erover. De verborgen camera registreerde alles haarfijn. Bij de eerste
vuilnisbak die hij openmaakte was het al prijs. Kilo’s eten, gaande van hele
trossen bananen tot zakken ajuin en aardappelen, appelen, peren enfin alle
soorten fruit die maar denkbaar zijn. Weggegooid omdat er een rottend plekje
opzat. Omdat er één stukje fruit een bruin plekje vertoont, wordt de hele zak
weggegooid. Met de rest van de groenten idem dito. Ik zat met verbazing te
kijken hoe decadent onze westerse maatschappij wel is. De kok nam alles mee naar
z’n restaurant. Waste alles af en sorteerde het fruit en de groenten. Wat rot
was, vloog in de vuilniszak, wat nog eetbaar was ging de koelkamer in…
De volgende dag ging hij op pad met de mannen van de vuilniskar. Gekleed
als vuilnisophaler hielp hij mee de vuilbakken op te halen in een poepchique
buurt. Jongens, wat daar weggegooid werd, niet te geloven. Hele zakken met
cadeau’s gekregen met nieuwjaar, tot nog ingepakte eendenlever waarvan de datum
nog niet eens verlopen was. Moeten die dieren daar voor zo lijden, vroeg ik me
af…
De kok belde naar de grootwarenhuizen. Vroeg hen waarom al dat voedsel
weggrgooid werd. Waarom niet hetgeen rot was eruit gehaald? Opnieuw verpakken
kan toch zo moeilijk niet zijn? Opnieuw verpakken kost te duur, was het antwoord.
Dan moeten we meer personeel in dienst nemen en die moeten ook betaald worden.
U weet toch dat u een inbraak gepleegd heeft, zei de verantwoordelijke
spreekbuis van het grootwarenhuis. Breng me maar voor de rechtbank, antwoordde
de kok. Voor advocaten is er blijkbaar wel geld, zo te horen? De
verantwoordelijke hing op…Hier in België zou de tv-kok vijftig jaar dwangarbeid
krijgen, vijftig jaar aan één stuk patatten jassen voor het gevangeniswezen…
De kok ging weer met een rijke buit naar z’n restaurant. Niet alleen aan
eten, maar ook nog aan cadeau’s. De kledingstukken zou hij wegschenken aan een
instelling. Met al het weggeworpen voedsel zou hij een gratis maal bereiden
voor de buurt waar zijn restaurant gelegen was. Hij kende z’n stiel, ’t zag er
verdomd lekker uit…
De gasten kwamen binnen, er stond een groot scherm opgesteld voor de
feestdis. De mensen, opgedirkt alsof ze naar een receptie gingen, namen plaats
aan de lange tafel. De obers brachten de spijzen en je zag aan die mensen hun
ogen dat ze er wel pap van lustten. Maar ze moesten wachten tot de chef kwam…
Voor je begint met het voorgerecht, wil ik eerst iets laten zien, zei de
chef. Hij liet zien waar hij het eten vandaan gehaald had. Mensen, ik zag al
die opgedirkten bleek om de neus worden. Ze keken naar hun bord alsof er plots
koeienvlaaien op lagen. Dat eet ik niet op, zei een dame, dat zit vol met
microben. Ze kokhalsde. De kok zei, terwijl hij de bewijzen toonde, dat het
allemaal nog ingepakt voedsel was waarvan de datum niet eens overschreden was. Eén
man heeft ervan geproefd en zei dat het lekker was. Ik weet nog altijd niet of
die klanten geen acteurs waren. Ik kan me bijna niet voorstellen dat die kok
zulke risico’s genomen heeft om iets aan de kaak te stellen. Niemand zal toch
nog bij hem willen gaan eten? Die gaat z’n eten uit de vuikbakken halen,
goedkoper kan niet hé? Terwijl het hem uitsluitend ging over de verkwisting van
voedsel, maar dat snapten de mensen niet…
Hier werd er ooit eentje gedagvaard wegens diefstal omdat hij een paar
koffiekoeken uit de vuilnisbak van de Carrefour gehaald had. Diefstal, de
Carrefour stond op z’n kop. Die kerel moest op z’n minst vijf jaar gevangenis
krijgen en nog tien jaar ter beschikking van de regering. ’t Is verdomme al ver
gekomen als men zomaar weggesmeten koffiekoeken uit een vuilbak mag stelen, zei
de gerant van de Carrefour. Het is tot een rechtszaak gekomen, de man werd
vrijgesproken, maar moest wel een boete betalen. Only in Belgium hé?
Er zijn mensen die creperen van de honger, die uit pure noodzaak gaan
stelen. Er zijn ook een pak profiteurs, dat weet ik uit ondervinding. Maar als
ik zie hoe men hier in ons ééngemaakte Europa omgaat met voedsel, dan krijg ik
de neiging om te kotsen en te wenen. En dan durven ze ons nog wijsmaken dat er
een crisis is…Begrijpe wie kan hé?
©GoNo
0 reacties:
Een reactie posten
Aanmelden bij Reacties posten [Atom]
<< Homepage