GoNo's Gedichten & Verhalenhoek

De hersenspinsels van een zelf- en door anderen verklaarde dichter/schrijver.

woensdag 13 oktober 2010

Koken met Piet Luizentrui 3.

Wat voorafging:
Niets om zich druk over te maken…buiten het feit dat Cyriel half-groggy op z’n stoel zit te murmelen, een bijna- handgemeen tussen Piet en hardhorige Kamiel, die nog altijd overtuigd is dat het hier om een demonstratie gaat over dakpannen.

“ Kamiel, buk je voorover, zodat je me tenminste verstaat hé?”vraagt Piet Luizentrui met luide stem.
De cursisten kijken verbaasd naar het tafereeltje. Wat denkt die Piet Luizentrui wel? Kan die niet wat beleefder zijn tegen ouden van dagen? ’t Is niet omdat hij alle dagen met z’n kaalkop op tv komt, dat hij moet denken dat hij alles mag zeggen en doen. Er lopen genoeg chef-koks rond op de tv. En die schnabbelen allemaal even graag. Er klinkt gemor in de rangen. De animator heeft vergeten een bordje te maken met:” GEEN GEMOR!!”. Probeert nu met handgebaren de oudjes tot kalmte aan te manen. Piet heeft alleen maar oog voor de camera, roept de assistente want z’n wenkbrauwen liggen niet meer goed in de plooi.
“ Kamiel, ik vraag het nog één keer…”
“ Ja, m’n been doet zeer, maar dat komt door m’n aderverkalking, zegt den doktoor. Toen ik jong was, had ik daar geen last van, maar met ouder te worden wordt het er niet beter op…”
“ Kamiel, zijt ge er mee aan ’t spelen?”vraagt Piet op barse toon.
“ Is ’t aan mij om te delen? En wat gaan we spelen? Boomeke Wies? Of hartenjagen? Wacht, ik zal nog drie man vragen. We spelen voor 2 cent het punt hé?”
“ Kamiel, verdomme, da’s hier een keuken en geen seniorenclub. We zijn hier om een spiegelei te leren bakken en niet om te kaarten. Beste vrienden, kaarten voor het Voedingssalon kunnen aan sterk gereduceerde prijzen verkregen worden bij m’n assistente…”
De animator steekt z’n bordje op met: “ RECLAME- APPLAUS!!”.

Piet Luizentrui staat met z’n voltallige cameraploeg buiten een sigaartje te roken. Hij heeft totaal geen zin meer om bij dat nest bejaarden te blijven. Dat lappen ze hem geen twee keer, buitensporige vergoeding of niet. Voor het geld hoeft hij het al lang niet meer te doen. Maar Piet Luizentrui is een sociaalvoelende mens, altijd begaan met het lot van z’n medemensen.

De meute bejaarden zijn bezig met koffie en thee te drinken. De mannen klitten samen, de vrouwen ook. De laatste nieuwe roddeltjes worden uitgewisseld. De vrouwen spreken over Marie, die in de opnamestudio van “ De Laatste Dag” over een kabel gestruikeld is. Het menske had al molenwiekende twee camera’s tegen de grond gekwakt. De opnameleider was razend. Dreigde met een proces. Marieke hield er een verstuikte voet en wat kneuzingen aan over. De opnameleider een maagzweer. Maar waarschijnlijk had hij die al.
De mannen spreken over de duiven en de voetbal. Over wat anders hé? Cyriel is erbij komen staan, meer hangen dan staan. De werktafel is voorlopig z’n grootste steun in deze voor hem barre tijden. Twee bulten tekenen zich netjes af op de zijkant van z’n schedelpan. Hij lijkt nu een beetje op de duivel, zegt Isidoor.
De assistente komt zeggen dat de opnames terug starten binnen vijf minuten. Gelieve uw boekje met instructies nog eens door te lezen. En gelieve de animator goed te volgen, zo moeilijk kan dat toch niet zijn hé?
Moeilijk? Moeilijk? Vraagt Isidoor. Isidoor is de ondervoorzitter van de kookclub. Vroeger beenhouwer geweest. Bekend om z’n worsten en fijne charcuterie. Heeft al meer dan een uur goesting om diene kletskop van een Piet Luizentrui in de vleesmolen te draaien. Maar ’t zou zonde zijn van de kruiden die hij er aan toe moet voegen. Beweert hij bij hoog en laag…tegen z’n medecursisten. Ze geven hem volmondig gelijk, gezien hij de rijkste is van de hoop en ieder jaar trakteert met een mosselsouper in café “ Den Bonten Os.”
Dat toevallig van z’n dochter is. Maar dit terzijde en totaal irrelevant.

Piet Luizentrui komt terug binnen, geschminkt en wel. De cameraploeg volgt hem op de voet en andere lichaamsdelen.
“ We gaan het deze keer goed doen hé? Er mag al eens gelachen worden, maar de kijkers willen ook nog iets leren. Ha, ik zie dat Cyriel terug neergedaald is in onze contreien? Grapje hé?”
De animator zit met z’n handen in z’n haar dat hij niet heeft. Iemand heeft z’n bordjes weggenomen en zonder bordjes voelt hij zich naakt als een wijngaardslak dat z’n huisje kwijt is , wegens het niet betalen van de huur.

©GoNo

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage