GoNo's Gedichten & Verhalenhoek

De hersenspinsels van een zelf- en door anderen verklaarde dichter/schrijver.

vrijdag 3 februari 2012

Uitgeperst als een citroen…

De verdelers van gas, elektriciteit en water wrijven zich in de handen. Nog een paar dagen vriestemperaturen en de rekening zal met reuzensprongen de hoogte ingaan. Ik vraag me af waar dit moet eindigen. Feitelijk zouden we die maatschappijen stuk voor stuk voor de rechtbank moeten dagen. Wegens woekerwinsten op de kap van de werkman. M’n buurman is overgeschakeld op de goeie ouwe kolenkachel. ’t Is wel sleuren met zakjes anthraciet van 10 kilo, maar het weegt niet op tegen de voordelen die hij heeft. Zegt hij. Vroeg of laat doen ze de kolenmijnen terug open, weer een pak werklozen minder. En na een tiental jaren een pak meer met een stoflong. ’t Is het ene of het andere hé?
Een andere buurman stookt met een houtkachel. Die hij meer gebruikt als allesbrander. Wat hem al een bezoekje opleverde van de wijkagent. Wegens overmatig stankoverlast. Hij moet er eens goed mee lachen en trekt er zich niets van aan. Da’s de nieuwe mentaliteit bij de jongeren. Zich van niets iets aantrekken, ikke en de rest kan stikken. In zijn geval zal het niet zo lang meer duren. Een houtstoof is niet gemaakt om plastic flessen in te verbranden. ’t Is dezelfde kerel die zich met vier wielen op het voetpad zet en er vanuit gaat dat de voetgangers maar op de openbare weg moeten lopen. De politie rijdt rond in hun warme combi en trekken er zich ook niets van aan. ’t Is geen prioriteit, zeggen ze. Flitspalen brengen meer op, naar ’t schijnt.
De buurman uit het appartement recht tegenover mij, is met de noorderzon vertrokken. Z’n appartement is openbaar verkocht. Wegens openstaande schulden bij de belastingen. Heeft het indertijd gekocht voor 138 000€. Is nu verkocht voor 73 000€. ’t Moet erg zijn om iets waarvoor je hard gewerkt hebt, zo te moeten verliezen. Hij stuurde me een sms-je om te zeggen dat hij onder een brug slaapt. Misschien is het waar, misschien ook niet. Feit is dat ik hem niet meer kan bereiken, neemt niet op en antwoordt niet op m’n boodschapjes. We glijden terug af naar de middeleeuwen, zoveel is zeker. Maar ze hebben ons zot gemaakt met zogezegde goedkope leningen. Alles op krediet, moet kunnen. Tot de economie in elkaar stuikt. Je moet eens rondkijken hoeveel huizen er te koop staan. Huizen die meestal onder hun marktwaarde verkocht worden. Wie wordt hier rijk van? Niet de werkmens hé? Ons aller Belgenland verkeert officieel in recessie. Hoe kaal kan mens ons nog plukken. Hoe lang kan men ons nog uitpersen als citroenen? Ergens moet er toch een limiet zijn? Of is de sky nog altijd de limiet? Er komen vanaf maart weer een pak werklozen bij. De ene firma na de andere gooit z’n personeel op straat. Met uitgestreken gezicht vertellen ze ons dat hun fabrieken in het buitenland het wel goed doen. Zijn wij vet mee. Misschien moeten we met z’n allen emigreren naar het buitenland. Kunnen die nietsnutten van politici regeren over een land zonder inwoners. Wedden dat ze een muur rond Vlaanderen bouwen? En in 2050 valt dan de muur van Vlaanderen. Een historische dag. Vlaanderen wordt terug herenigd en verenigd met Wallonië. De mensen blij en content en ook een beetje gelukkig. De politiekers zagen dat het goed was en legden direct nieuwe belastingen op. Belastingen op het herenigen van België. De koning die in ballingschap verbleef ergens in ’t zuiden van Frankrijk, kwam triomfantelijk terug. Met in zijn kielzog z’n ganse hofhouding. En de werkman-of vrouw? Die wordt verder uitgezogen en uitgeperst als een citroen…

©GoNo

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage