GoNo's Gedichten & Verhalenhoek

De hersenspinsels van een zelf- en door anderen verklaarde dichter/schrijver.

maandag 30 maart 2009

Oude 'grap' duikt weer op



27 maart 2009 | Andy Stevens De laatste dagen krijgen we van verschillende lezers mailtjes waarin gratis Ericsson-gsm's beloofd worden als het mailtje doorgestuurd wordt naar een aantal vrienden (en een kopie naar Anna Swelung bij Ericsson). Maar wat is er nu precies van aan? Kan dit?

Neen, dit kan helemaal niet. Mails als deze zijn per definitie vals. Voor de volledigheid hieronder nog even het mailtje dat we van verschillende mensen ontvangen hebben:

Goede dag aan allemaal,

De Firma "Ericsson" verdeelt gratis draagbare computers, dit om Nokia die hetzelfde doet te dwarsbomen. Ericsson wenst zo zijn populariteit te vergroten en verdeelt daarom de nieuwe draagbare WAP, gratis. Wat je moet doen is deze mail naar 8 van uw kennissen sturen. Binnen 2 weken ongeveer, krijg je een Ericsson T18. Indien hij verstuurd is naar 20 personen of meer, krijg je een Ericsson R 320.

Belangrijk : Zend een kopij van je mail naar : anna.swelung@Ericsson.com

Dit is geen mop, het werkt, dus gun jullie een pleziertje.

Mails als deze zijn altijd een mop en zijn bijgevolg niets meer of minder dan spam. Een bedrijf zal nooit een toestel gratis weggeven als je een e-mail doorstuurt naar x-aantal vrienden. Als je toch twijfelt, kijk je best even de officiële website na van de fabrikant die in zo’n kettingmail wordt vermeld, voor je je adresboek ermee lastig valt.

Als je in Google een zoektocht lanceert naar Anna Swelung, de 'verantwoordelijke' van deze actie, merk je al snel dat het hier om een grap gaat. De gsm's die beloofd worden (Ericsson T18 en Ericsson R320) zijn toestellen uit 1999. Bovendien zijn beide toestellen geen draagbare computers én bestaat de firma Ericsson niet meer. Een andere hint is de WAP-techniek, die al uit het Stenen Tijdperk dateert.

Kortom: als je een mail zegt dat je hem moet doorsturen naar x-aantal vrienden, dan is het 99,9% zeker dat het om een nepbericht ('hoax' in het Engels) gaat en stuur je hem best niét door. Of het nu gaat om een nieuwe gsm of een nieuw virus dat zogezegd nog niet is ontdekt door de grote firma’s. Je contactpersonen zullen je dankbaar zijn.

Copyright Clickx Magazine

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage