GoNo's Gedichten & Verhalenhoek

De hersenspinsels van een zelf- en door anderen verklaarde dichter/schrijver.

donderdag 18 december 2008

Valt Het Doek ?

Alea iacta est, sprak onzen Jules Caesar, toen hij de Rubicon overstak. Ik denk dat Leterme ook die woorden sprak, toen hij zich installeerde in de Wetstraat 16. Alleen kan ik mij niet van de indruk ontdoen dat Leterme de Wetstraat en het parlement tot z'n persoonlijke pietjesbak rekende. Een man die 800 000
voorkeursstemmen haalde, gaat nu ten onder aan z'n populariteit. Hij was een goeie premier, zij het dan in Vlaanderen. Waar hij had moeten blijven, kwestie van het goed bestuur voort te zetten. Nu zit hij in de mallemolen van de communautaire politiek. Rekening moeten houden met z'n Waalse collega's is niet z'n sterkste kant. Er moeten resultaten op tafel komen en die zijn er niet. De grote beloften en de thema's waar op hij verkozen is, kan hij niet waarmaken. Het Fortisvehikel waarmee hij opgezadeld is, doet hem de das om. Letterlijk en figuurlijk. Het stomste wat je in dit o dierbaar België kunt doen, is proberen de rechterlijke macht naar je hand te zetten. Die macht is onafhankelijk en laat zich niet dwingen. Niet alle rechters en magistraten zijn van katholieke strekking. En zelfs al wist hij van niets, hij is politiek verantwoordelijk voor hetgene z'n kabinet uitspookt. Misschien dat hij denkt: het waait wel over. Deze keer niet, ze willen z'n vel en ze gaan hem politiek liquideren. Misschien dacht hij dat hij onaantastbaar was met zoveel voorkeursstemmen.
Misschien heeft hij de verkeerde adviseurs. Misschien is het ook maar een mens van vlees en bloed.
Maar wat komt er in de plaats ? Een nieuwe regering ? Een stoeltjesdans ? Ons land glijdt verder af naar de afgrond, vroeg of laat hebben we de rand bereikt en schuiven we erover. In vrije val.'t Is niet vijf voor twaalf, nee 't is al kwart na twaalf. Ik heb maar één verklaring, er mogen geen nieuwe verkiezingen komen. Men is bang voor de kiezer. Men is bang voor Lijst Dedecker. Niet zozeer van het Vlaams Belang, die verliezen stemmen aan L.D. En al die kartelpartijtjes worden van de kaart geveegd. Die halen de kiesdrempel toch niet.
Misschien de N-VA wel, misschien, 't valt nog te bezien. Maar zeg nu zelf, welke kartelpartij heeft recht van bestaan ? De Vlaams-Progressieven, wie vertegenwoordigen die ? Twee man en een paardenkop. Vivant ?
Niks meer van gehoord, die zitten op Mars of Pluto. N-VA, tja, met 0,8% kunnen we bezwaarlijk spreken van een groot draagvlak bij de bevolking. Het parlement moet een weerspiegeling zijn van de bevolking en dat is het niet. Het lijkt meer op een praatbarak, waar hun enige doelstelling is, hun vetbetaalde ministerpostjes en parlementaire weddes te behouden. Terwijl het volk gebukt gaat onder een recessie, er nog nooit zoveel bedrijven failliet zijn gegaan en de verplichte werklozen het met een aalmoes moeten stellen. Zestien maanden dat dit land gegijzeld wordt door een bende nietsnutten, met als resultaat een land dat de grootste crisis uit z'n bestaan meemaakt. Er zijn duistere machten achter de schermen bezig, met een andere agenda, dan hetgeen we te horen krijgen via krant of tv. 't Zijn allemaal stappen in de richting van inboedelscheiding.
Dit land heeft geen premier nodig, maar een gerechtsdeurwaarder die de inboedel opschrijft. En een rechter die de partijen bij elkaar roept in de hoop op verzoening. Een verzoening waarvan hij weet, dat die er niet komt wegens te grote verschillen en geschillen. Dit is de weg die uitgestippeld is, 't is kwestie van dagen.
Hoe meer de onderlinge verschillen uitvergroot worden, hoe beter. Hoe meer de roep naar een onafhankelijk en sterk Vlaanderen. Maar of het dan beter zal zijn, kan alleen de toekomst uitwijzen. 'k Heb er zo m'n bedenkingen bij.......

©GoNo

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage