GoNo's Gedichten & Verhalenhoek

De hersenspinsels van een zelf- en door anderen verklaarde dichter/schrijver.

zaterdag 13 december 2008

Het Gesticht......


Oorspronkelijk stonden op deze plaats aan de Markt in Mol drie fraaie herenhuizen: De Zwaan,St.-Joris en het Secretarishuis. Hun geschiedenis ging terug tot de 16de eeuw. In 1878 kochten de Broeders van Liefde twee van deze huizen en openden hierin een kostschool. Een jaar later openden de broeders een normaalschool met daarbij een lagere school voor de arme kinderen der gemeente. In 1882 werden nieuwe gebouwen opgetrokken en in 1884 werd de kapel gewijd. In 1893 werd de school aan de Staat verkocht. Ook St.-Joris werd bijgekocht en er werd een Weldadigheidsschool in ondergebracht. De statige herenhuizen werden afgebroken en voor de hele instelling kwam de huidige gevel. Het gaat om en fraai gedetailleerde voorbouw met centrale inkom en flankerende directeurswoning en aalmoezenierswoning in neo-renaissance.

De oprichting van de Staatsweldadigheidsschool werd geregeld door een Koninklijk Bestluit in 1894. In 1923 kwam dan het Rijksopvoedingsgesticht tot stand. Tijdens de oorlogsjaren, van 1943 tot midden 1945, waren de lokalen bezet door Duitse en later door Engelse militairen. Na de oorlog verbleven er een tijdlang jongere incivieken in de instelling. Na deze woelige periode werden de gebouwen opnieuw in gebruik genomen als rijksopvoedingsgesticht.

In 2000 werden de gebouwen beschermd als monument. In het complex is momenteel de Academie voor Beeldende Kunsten en de stedelijke jeugddienst ondergebracht.

Foto: Karel Lavrijsen

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage