GoNo's Gedichten & Verhalenhoek

De hersenspinsels van een zelf- en door anderen verklaarde dichter/schrijver.

donderdag 16 oktober 2008

Van Ridders en Banken......

Het ontstaan van de eerste banken......

Ridder Fortis had er schoon genoeg van. Het gekrakeel moest nu maar eens ophouden. Altijd die ruzies tussen hem en ridder Dexia, het kwam hem de strot uit. En dat allemaal om de hand van de schone,lieftallige jonkvrouwe Amro. Koning Lippens II moest de knoop maar doorhakken. Een Ronde Tafelconferentie beleggen.
Voor het heil en het verder bestaan van de natie.
Koning Lippens II, zat op de hoek van de ronde tafel, bij het licht van een uitgedoofde kaars, te lezen in een boek zonder bladeren. Hij zocht een oplossing, een compromis om uit deze uitzichtloze situatie te geraken.
De andere ridders sijpelden met mondjesmaat binnen. Hun monden gevuld met verse Hollandse maatjes. Hollandse maatjes met fijngesnipperde ajuin. Ridder Axa, zoals gewoonlijk achterdochtig tot en met, vroeg zich af wat zo dringend kon zijn, om hem bij z'n geliefde INGe weg te roepen. En dat terwijl ze minnekozend naar de laatste hit van hun favoriete bard aan het luisteren waren.
Ridder Argenta kon het weinig schelen, die was met z'n gedachten bij ridder Ethias, op wie hij heimelijk verliefd was. Maar die zag hem niet staan of zitten op z'n vurig ros. Ridder BeBeL daarentegen was een ander paar mouwen, die bracht altijd z'n eigen bankje mee. Niemand wist waarom, ook hij niet. Hij was nogal corpulent, maar droeg toch een harnas van Versace. Rijkelijk versierd met gouden scharnieren en van roestvrij Kruppstaal.
Nu iedereen er bijna was of toch zo goed als, buiten een paar klokkenluiders die aan de toog waren blijven plakken, nam koning Lippens II het woord.
“ Ridders van de Ronde Tafel,
ik heb jullie bij elkaar geroepen omdat het niet goed gaat met onze economie. Het gepeupel koopt niets meer en houdt de knip op de geldbuidel. De boeren klagen steen en been over de accijnzen die op hun graan, tarwe, rogge en gerst geheven worden. De kasteleinen verwijten ons dat het bier te duur is en dat zij geen gevolg kunnen geven aan de oproep om rookvrije zones af te bakenen. De bakkers zeggen dat ze teveel moeten betalen aan de molenaars om hun graan tot bloem te verwerken. De kerk zegt dat er dit jaar bijna geen aflaten verkocht zijn en vrezen dat er een leegloop zal ontstaan in de gebedshuizen, kerken en kathedralen. De vissers klagen dat de afstand naar Broekzele te groot is en dat hun verse vis er uitziet alsof het van Congo- Brazaville komt. En ga zo maar door. Niemand in dit land is nog tevreden, er dreigt een chaos, een anarchie waarbij de inval van de Noormannen klein bier zal zijn. De inval van de Romeinen ook. Daarom heb ik besloten om een spaarbank in 't leven te roepen. Ridder Fortis gaat samen met jonkvrouwe Amro de gelden beheren, tegen een royale vergoeding en een nog royalere ontslagvergoedingske. De andere ridders geef ik de goeie raad ook spaarbanken op te richten. Ridders, maak het gepeupel wijs dat ze bij 't sparen en beleggen bij onze spaarkassen, voor iedere dukaat of gouden florijn er twee terug krijgen op 't einde van de looptijd. We zullen hen instapoorkondes geven met staatsgarantie. Hoe meer oorkondes, hoe meer zielen en hoe meer vreugde er zal zijn. Bij ons toch.
Ga en doe wat er van u verwacht wordt, want de schatkist is zo goed als leeg en het huwelijk van ridder Fortis met vrouwe Amro zal ook een flinke duit in 't zakje kosten.”
En geloof het of niet, zo ontstonden de eerste spaarbanken, die later zouden uitgroeien tot volwaardige banken. Banken ,die zoals een goeie huisvader, de gelden van z'n spaarders zullen beheren tegen een kleine vergoeding.
Een vergoeding, de moeite niet om naar huis over te schrijven......

©GoNo

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage