GoNo's Gedichten & Verhalenhoek

De hersenspinsels van een zelf- en door anderen verklaarde dichter/schrijver.

zondag 10 augustus 2008

GoNo's Klare Kijk op ...........




Hoe komt het dat mensen zoveel belang hechten aan een stukje grond ? Al die stukjes land, soms niet veel groter dan een zakdoek, streven naar onafhankelijkheid. Onafhankelijk van wie of wat ?
Morgen roept Antwerpen z'n onafhankelijkheid uit, waarom niet hé ? We hebben een mooie provincie en zelfs een zeehaven. En een jonge provinciegouverneuse of is het gouverneur? Meer moet dat niet zijn. Maar kunnen wij, op lange termijn, economisch overleven ? In 't slechtste geval kunnen wij ons nog bij Nederland aanhechten. Die zullen niet nee zeggen, gezien onze haven.....en onze strategische ligging.
Waar wachten we op om ons af te scheuren van België ? Laten we een referendum organiseren onder de bevolking van Antwerpen. Via internet of televoting. Moet kunnen hé ? Dit alles, om maar te zeggen dat de Olympische Spelen nog maar juist begonnen zijn en men de virtuele vredesduiven opgelaten heeft, en er al weer de zoveelste oorlog uitbreekt. Ergens in een uithoek van wat eens het Sovjetrijk was. En waarover gaat het ? Juist, om de olierijke velden in een afgelegen provincie van Georgië. Er zijn maar twee strijders op het wereldtoneel. Degenen die vechten in naam van hun geloof en degenen die vechten in naam van de olie. Hoe schaarster de olie wordt, hoe meer oorlogen er zullen komen. Olie is de nieuwe God. Wie de olie in handen heeft, heeft ook de heerschappij in handen. Zo simpel als pompwater. Zelfs de zogenaamde heilige oorlogen hebben niets te maken met godsdienst en draaien alleen om de olievelden. Olie is rijkdom.
Olie maakt rijk en dom. Of oliedom.
Amerika heeft olie nodig, veel olie om in hun behoefte te voorzien. Ook om hun oorlogsmachine op gang te houden. In naam van de democratische vrede, die een halt wil toeroepen aan het terrorisme. Schijn bedriegt, zei m'n grootje.
Rusland heeft olie nodig, veel olie. Niet zozeer om in hun behoefte te voorzien, maar om hun levensstandaard op te vijzelen. Nu ze geproefd hebben van Mc Donald en andere geimporteerde geneugten, kan men de klok niet meer terugdraaien naar die goeie communistische tijden. Waar een beperkte nomenclatura het voor het zeggen had en de rest van de bevolking bestond uit ja-knikkers en hieltjeslikkers.
Schijn bedriegt, zei m'n grootje.
Neem gerust van mij aan dat Amerika en Rusland het op een akkoordje gegooid hebben om de nog aanwezige olievoorraden te verdelen. Ze zullen zelfs verregaande toegevingen doen aan China, kwestie om verzekerd te zijn van de steun van hun toekomstige bondgenoot China. China is een slapende reus, die men beter niet wakker maakt. China is een kernwapenmogendheid en op weg om de grootste economische macht ter wereld te worden. China, die op kousenvoeten, het communisme aan het overboord gooien is en het eens zo verguisde kapitalisme met beide armen omarmt.
Amerika en Rusland zien het met lede ogen aan en hebben voorlopig de macht niet om China tegen te houden. Zelfs een economische boycot zou geen zoden aan de dijk brengen, gezien China een bevoorrechte handelspartner is. Herinnert u zich de massale import van Chinese kledij ? Nog iets van gehoord ?
Iran heeft olie. Iran plooit zich niet naar de heersende wereldorde. Iran zal dus vroeg of laat platgegooid worden, onder het mom van het installeren van een democratisch regime. En op vraag van het Iraanse volk, welteverstaan.....
Rusland doet hetzelfde met haar voormalige republieken. Op dat gebied hoeven ze geen lessen te krijgen van Uncle Sam. Een derde wereldoorlog ? Jazeker, daar waar de olierijkdommen het grootste zijn en toevallig is dat in de ” islamitische wereld...”....

©GoNo

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage