Hoofdpijn van goedkope wijn
Sommige mensen krijgen hoofdpijn na het drinken van (meestal rode) wijn, ook in "normale" hoeveelheden. In sommige gevallen duikt de hoofdpijnaanval al na enkele minuten op. Deze hoofdpijn heeft niets te maken met de kwaliteit van de wijn. De oorzaak moet waarschijnlijk gezocht worden in een combinatie van verschillende stoffen in de wijn die elkaars effect versterken. In wijn treft men vier soorten stoffen aan waarvan men weet dat ze een invloed hebben op de bloedvaten in en om de schedel : alcohol (ethanol), foezelalcoholen, aminen en flavanoïde fenolen.
• Van alcohol is de vaatverwijdende invloed reeds lang bekend. Alcohol op zich is daardoor reeds voldoende om hoofdpijn uit te lokken.
• De foezelalcohol en zijn verantwoordelijk voor de kater na overmatig alcoholverbruik, wat onmiddellijk bewijst dat zij voor hoofdpijn kunnen zorgen. Deze soort alcoholen wordt langzamer opgenomen en veel trager verwerkt dan gewone alcohol (de ethanol) waardoor ze zeer lang in het lichaam blijven.
• Aminen zijn stoffen waarvan men weet dat ze ook verschijnselen zoals misselijkheid, hartkloppingen, transpiratie, blozen en bloeddrukverhoging kunnen veroorzaken.
Van migrainepatiënten is geweten dat ze een verhoogde gevoeligheid vertonen voor deze aminen. De werking van aminen wordt bovendien versterkt onder invloed van alcohol. De hoeveelheid aminen in wijn kan aanzienlijk verschillen en is onder meer afhankelijk van het soort druiven en van de zorgvuldigheid waarmee de wijn gemaakt wordt (hygiëne, ontsmetting van de druiven met sulfiet, gistingstemperatuur, zuiverheid van de fusten, enz.).
• Flavanoïde fenolen zijn afkomstig uit de schil van druiven. Rode wijn bevat meer flavanoide fenolen dan witte wijn. Dit is waarschijnlijk de verklaring waarom hoofdpijn vooral optreedt na het drinken van rode wijn.
Normaal gezien zijn al deze stoffen dus in té lage hoeveelheden aanwezig om hoofdpijn te kunnen veroorzaken. Maar sommige mensen blijken extra gevoelig te zijn voor één of meerdere van deze stoffen. Wanneer ze wijn drinken waarin deze stof(fen) in een hoge concentratie aanwezig is (zijn), zullen ze gemakkelijk hoofdpijn krijgen. De concentratie van deze stoffen heeft niets te maken met de prijs of de kwaliteit van de wijn. Tenslotte staat het ook vast dat wijn die langer dan 48 uur heeft opengestaan eveneens hoofdpijn kan veroorzaken. In deze wijn kan door oxydatie ondermeer azijnzuur zijn gevormd, wat het effect van de hogergenoemde amines versterkt.
© Copyright gezondheid.be
artikelnummer 3452 op www.gezondheid.be - © 7/8/2008
0 reacties:
Een reactie posten
Aanmelden bij Reacties posten [Atom]
<< Homepage