GoNo's Gedichten & Verhalenhoek

De hersenspinsels van een zelf- en door anderen verklaarde dichter/schrijver.

zaterdag 9 augustus 2008

GoNo's Klare Kijk op.......


Schoon, heel schoon. De openingsceremonie van de 29ste Olympische Spelen in Peking mocht er zijn. Met verbazing heb ik gekeken naar wat die Chinezen de wereld voorschotelden. 't Schijnt dat het zo'n slordige 90 miljoen euro gekost heeft. Terwijl er op hun platteland mensen kreperen van de honger. Maar dat mag de pret niet drukken. De commentators op onze Vlaamse nationale zender waren het er unaniem over eens dat het prachtig was en dat het de beste ceremonie was, die ze in jaren gezien hadden. Ik dacht nog : waar blijft de reclame, maar nee hoor, geen reclame deze keer.
De Chinezen hebben er alles aan gedaan om van de opening “hun opening” te maken. Een gezonde geest in een gezond lichaam met een gezonde portemonnee.
Symbool voor dat overweldigend feest was het stadion. Het “ Vogelnest” genaamd. Neergepoot door 2 Zwitsers uit Bazel, die meteen de eeuwige roem verworven hebben. En waarschijnlijk een dik en vet contract uit de wacht gesleept hebben, om in de toekomst nog van die wangedrochten te bouwen. Ik moet lachen als ik hoor hoe onze reporters ter plaatse in lyrische bewoordingen spraken over het “Vogelnest”. Er aan voorbijgaande dat alle inwoners, die er op die plaats woonden, met geweld verdreven zijn. Sommigen hadden geluk en kregen een andere woonst, de minder gelukkigen mochten hun schup afkuisen en buiten de stad hun toevlucht zoeken. Ver van al die atleten en hun entourages, ver van de pers en ver van eventuele pottenkijkers.
Maar 't zijn de Olympische Spelen en die hebben niks met politiek te maken, het gaat hem zuiver om de sport in al z'n facetten. Na deze Spelen zal er wellicht een nieuwe sport toegevoegd worden aan de Olympische Disciplines nl. de “ Mensenrechtenschendingestafette”. 't Zal een ferme strijd worden want de helft van de deelnemende landen komt in aanmerking voor een Gouden Medaille.
Maar zoals Jacques Rogge , de voorzitter, al zei: “ Het zijn de Spelen van de atleten.....”. Israël stond broederlijk naast Palestina, Irak naast Iran, België naast......of moet ik zeggen Vlaanderen naast Wallonië ?
Deelnemen is belangrijker dan winnen ? Denkt ge dat ? Bij de Chinezen zijn ze alvast verplicht om medaiiles te halen of hun atleten kunnen, na afloop van de Spelen, ergens op het platteland gaan bezinnen.
Het moeten cleane Spelen worden, zonder dopinggebruik. De Chinezen gaan er streng op toezien dat hun Spelen niet bezoedeld worden door dopinggebruik. Meestal eindigt dat, gezien hun traditie, in een stadion. Waar de overtreders van hun wetten op een rij geknield zitten en een kogel door hun hoofd krijgen. Maar zover zal het wel niet komen, mag ik hopen ? Op drugs verhandelen staat de doodstraf, op corruptie soms ook. Een voorbeeld van communistische democratie.
China, een onmetelijk land met verschillende culturen en gemeenschappen, met verschillende religies en een smeltkroes van rassen. China laat uitschijnen dat het Volk aan één zeel trekt en ik zou het bijna geloven na het zien van hun openingsceremonie. Zoals ene Michel Wuyts, een zagevent eerste klas van de VRT, al zei: “ 't Zal moeilijk zijn om bij de volgende Spelen in Londen, dit te overtreffen......” 'k Geef hem voor één keer groot gelijk.
Eén lichtpuntje was er wel voor België. De Olympische Vlag kwam uit Antwerpen en dan nog van 't Kiel. Een restant van de Olympische Spelen van 1920. En alle Chinezen waren in de kleuren van den Antwerp gekleed. Rood en wit. Halen we misschien geen medailles, dan hebben we toch dat al gehad. Gans de wereld heeft kunnen zien dat de Chinese delegatie feitelijk uit Antwerpen komt.......Ja toch ?

©GoNo

2 reacties:

Anonymous Anoniem zei...

Awel nonkeltje...

Groot gelijk, en ja het is waar...Waar da ge het allemaal haalt..Straf...But it is just like that!!!!

Sanneke

10 augustus 2008 om 08:50  
Anonymous Anoniem zei...

Gewoon om je heen kijken hé ?
De wereld is één grote schijnvertoning......en wij zijn maar figuranten.

Nonkeltje GoNo

10 augustus 2008 om 09:30  

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage