GoNo's Gedichten & Verhalenhoek

De hersenspinsels van een zelf- en door anderen verklaarde dichter/schrijver.

donderdag 21 augustus 2008

De kracht van een verhaal......

Wijsheidsverhalen zijn van alle tijden en komen uit alle culturen. We noemen zingevende verhalen ook wel parabels. Een parabel is een mogelijkheid om iets te zeggen waar eigenlijk geen woorden voor bestaan. Het is als een vingerwijzing, een vingerwijzing die zegt: "Vergeet de vinger en voel de betekenis achter de woorden."
Een goed verhaal, met aandacht gelezen, wekt nieuwsgierigheid, wat gaat er gebeuren, waar gaat het heen en wat wil het verhaal mij zeggen?
De parabel zorgt voor spanning, hij voert naar een climax.
Een climax die zorgt voor een ontroering die je diep van binnen raakt. En raken is precies wat de functie van een parabel is.


Een parabel is dan ook niet zomaar een verhaaltje om je aangenaam bezig te houden, het is bedoeld om je inzicht te schenken en je deelgenoot te maken van een stukje universele wijsheid. Die wijsheid zit vaak als een soort gecodeerde boodschap in het verhaal verpakt. Het is aan jou de code te kraken, het inzicht te ontcijferen. Soms doe je daar een heel leven over en soms vindt er transformatie plaats in een split-second
De betekenis van een parabel is tijdloos en niet van voorbijgaande aard. In feite zijn dit soort verhalen van grotere betekenis dan zogenaamde feiten, omdat feiten slechts een beperkte en tijdelijke invloed hebben. Een feit doet zich voor en is daarna weer verdwenen, en als het er niet meer is, kun je er ook geen zekerheid meer over hebben. Over het ontstaan van vele verhalen kun je geen zekerheid hebben, maar de wijsheid die ze vertegenwoordigen is in veel gevallen nog actueler dan ooit. Juist daarom is het gebruik van verhalen en parabels door meesters en leraren niet zomaar. Zij hadden baat bij een methode om in mensen weerklank te vinden, een bewogenheid op te roepen en een bereidheid tot luisteren wakker te maken.
Het is niet altijd gemakkelijk iets over de waarheid te vertellen. Voor de verteller niet, maar zeker ook niet voor de luisteraar. En of het nu gaat om grote of kleine waarheden, een verhaal helpt bij het overbrengen van de boodschap. Bij een verhaal is het aan jou de boodschap te horen en er iets mee te doen.

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage