Medische mythes die zelfs artsen geloven........
In het kerstnummer van het Britisch Medical Journal (22 december 2007) verscheen een overzicht van zeven ‘medische mythes die zelfs artsen geloven’. Veel van die mythes worden actief verspreid in tal van populaire media of om bepaalde cursussen of producten te slijten.
1. Men moet minstens 8 glazen water per dag drinken
Onderzoek toont aan dat de meeste mensen meer dan voldoende vocht opnemen via fruitsap, melk, koffie, soep, frisdrank, enz. De aanbeveling om nog eens extra 1,5 tot 2l water per dag te drinken, is daarentegen op niets gebaseerd en kan zelfs gevaarlijk zijn.
2. We gebruiken nauwelijks 10% van onze hersenen
Onderzoek, onder meer met moderne beeldvormingstechnieken, toont aan dat geen enkel deel van onze hersenen ooit helemaal inactief is. Bij mensen met een hersenbeschadiging wordt vastgesteld dat elke beschadiging, waar en hoe klein ook, specifieke en blijvende effecten heeft.
3. Haar en nagels groeien verder na de dood
Dat is een optische illusie omdat de huid verdroogt en verschrompelt na de dood, waardoor men de indruk kan hebben dat de nagels langer worden.
4. Haar groeit sneller en wordt dikker en donkerder na een scheerbeurt
Ook dit is een optische illusie. Lang haar spitst zich op het einde toe, waardoor het er dunner uitziet dan het haar vlak bij de huid. Wanneer het haar wordt afgeschoren, zijn de nieuwe haartjes die uitkomen net even dik als het afgeschoren haar. Ze zien er alleen dikker uit en voelen harder aan omdat ze nog niet spits toelopen. De lichtere kleur van lang haar heeft wellicht te maken met externe invloeden, zoals vervuiling, zonlicht, enz.
5. Lezen bij te weinig licht is slecht voor de ogen
Deze mythe komt waarschijnlijk van het feit dat we ons extra moeten inspannen om bij weinig licht te lezen, waardoor we onze ogen sneller vermoeien en ze ook droger kunnen worden omdat we minder met de ogen knipperen. Maar er is geen enkel bewijs voor permanente schade aan de ogen.
6. Het eten van kalkoen maakt slaperig
Kalkoen bevat, net zoals veel ander vlees, het aminozuur tryptofaan waarvan wordt aangenomen dat het slaperigheid kan veroorzaken. Maar kalkoen bevat niet meer tryptofaan dan vele andere voedingsprodukten, integendeel zelfs, kaas en varken bevatten meer tryptofaan.
Wellicht stamt deze mythe uit het feit dat kalkoen meestal gegeten wordt op feestmaaltijden waar ook veel alcohol gedronken wordt.
7. GSM’s kunnen medische apparatuur in ziekenhuizen verstoren
Recent onderzoek heeft aangetoond dat de elektromagnetische golven van GSM’s geen enkele of een verwaarloosbare invloed hebben op medische apparatuur, en dan alleen nog maar als ze vlak bij de apparatuur werden gehouden. Omgekeerd heeft onderzoek aangetoond dat het gebruik van GSM’s waardoor dokters met elkaar in contact kunnen blijven, de kans op medische fouten vermindert.
Gezondheid.be
0 reacties:
Een reactie posten
Aanmelden bij Reacties posten [Atom]
<< Homepage