GoNo's Gedichten & Verhalenhoek

De hersenspinsels van een zelf- en door anderen verklaarde dichter/schrijver.

woensdag 26 maart 2008

Alzheimer........

21/03 Eén op acht babyboomers krijgt ooit Alzheimer

Achttien procent van de babyboomers zal ooit in zijn leven Alzheimer of een andere vorm van dementie ontwikkelen. Dat blijkt uit een door de Amerikaanse media besproken rapport van de Amerikaanse Alzheimer Association.

Op dit ogenblik lijden in de Verenigde Staten naar schatting 5,2 miljoen mensen aan de ziekte van Alzheimer. In 2000 werden 411.000 nieuwe gevallen vastgesteld. Tegen 2010 zal dat opgelopen zijn tot 454.000 en tegen 2050 zullen er per jaar 1 miljoen patiënten bijkomen.

Dat betekent dat één op acht 55-plussers vroeg of laat Alzheimer krijgt. Vrouwen lopen een groter risico dan mannen. Bij 1 op 6 vrouwen en 1 op 10 mannen zal de diagnose ooit worden vastgesteld.

Alzheimer is de meest courante vorm van dementie. De ziekte begint met lichte geheugenproblemen en vertrooidheid, maar leidt tot volledig verlies van intellectuele en sociale vermogens. De aandoening ontstaat omdat het gezond hersenweefsel afgebroken wordt, en is niet te genezen. Medicatie kan enkel de evolutie van de ziekte afremmen. De risicoleeftijd is 65. Dan worden vaak de eerste symptomen vastgesteld.

Uit Gazet van Antwerpen.

 

Als ik het goed begrijp, heb ik dus nog 12 jaar om m’n gedachten op een rijtje te zetten en m’n boek verder af te werken. ’t Moet toch heerlijk zijn, ’s morgens in de spiegel te kijken en je eigen niet meer te herkennen? Je af te vragen : “wie is die vent toch?”. Om nadien te vergeten wat de vraag was? Alles vergeten wat je geleerd hebt? Je verstand op nul en je blik op oneindig? En gewoon vergeten dat je aan het doodgaan bent? Er is dus nog toekomst voor mij, zoals je ziet hé?

 

©GoNo

2 reacties:

Anonymous Anoniem zei...

euh... wie zijt ge? euh... wat doe ik hier??? ;-))))

J.

26 maart 2008 om 20:10  
Blogger GoNo zei...

euh......'k zou het niet weten........euh.......hoe was je naam ook weer?

GoNo

29 maart 2008 om 07:09  

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage