GoNo's Gedichten & Verhalenhoek

De hersenspinsels van een zelf- en door anderen verklaarde dichter/schrijver.

zaterdag 1 januari 2011

Goede voornemens falen door gebrek aan wil en steun





Er werd gedacht aan negen dagen, maar uit een experiment blijkt dat goede voornemens het nog geen week uithouden. De reden? Gebrek aan wilskracht en steun uit de omgeving, zo zeggen de onderzoekers.
Tweeduizend vrijwilligers werd gevraagd een goed voornemen te maken en zich daar twee weken aan te houden. Wie het puur op wilskracht moest klaren, had een kans op vier om te slagen. De opgevers haalden meestal de week niet.

Steun, visualisatie of beloning
Wie familie en vrienden over het voornemen vertelde, had een op drie kans om te slagen, net als wie de visualisatietechniek toepaste.

De visualisatietechniek houdt in dat je je voorstelt hoe je leven er zal uitzien als je het doel bereikt, of dat je je inbeeldt hoeveel beter je leven zou zijn eens het doel is bereikt. Ook beloningen bij vooruitgang of verleidingen wegpakken, verhoogden de kans op slagen aanzienlijk.

Te snel te veel
"Voornemens falen omdat mensen te snel te veel willen en niet de juiste steun zoeken of krijgen om hun doel te bereiken", legt psycholoog Richard Wiseman van de universiteit van Hertfordshire uit. Wiseman raadt nog aan om kleine, eenvoudige veranderingen aan te brengen in plaats van voor een drastische verandering te gaan.

De kans is klein dat de Britten zijn advies zullen opvolgen. 8 op tien heeft namelijk beslist geen voornemens te maken, omdat het ouderwets is, omdat niemand het doet of omdat ze toch niet zullen slagen. (edp)

01/01/11 09u47

Uit: www.hln.be

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage