GoNo's Gedichten & Verhalenhoek

De hersenspinsels van een zelf- en door anderen verklaarde dichter/schrijver.

maandag 29 december 2008

Schulden....

Eén op tien gezinnen zit in de knoei door schulden

Een op de twee gezinnen heeft schulden en één vijfde daarvan raakt daardoor in de knoei. Bovendien hebben gezinnen met kinderen viermaal zoveel kans om arm te worden door schulden dan gezinnen zonder kinderen. Dat blijkt uit een onderzoek van het Centrum voor Sociaal Beleid van de Universiteit Antwerpen (UA).
Afbetaling
Van degenen die schulden hebben, heeft 28 procent enkel een hypotheeklening, 13 procent enkel consumentenkrediet en 11,5 procent zowel een hypotheeklening als consumentenkrediet. Een kwart van de bevolking heeft dus producten gekocht op afbetaling.
Problematisch
De belangrijkste bevinding is dat de helft van de gezinnen (53 procent) schulden heeft en dat amper één vijfde daarvan, dus één tiende van de totale bevolking, in de knoei raakt door schulden. Schulden zijn problematisch als de afbetalingen gezinnen onder de armoedegrens brengen of "nog dieper" onder de armoedegrens brengen.
Vijf procent van de bevolking valt onder die categorie. De helft ervan (2,5 procent) wordt arm door die afbetalingen, de andere helft (2,5 procent) was al arm maar wordt nog armer door die afbetalingen.
Kinderen
Gezinnen met kinderen hebben dubbel zoveel kans om met problematische achterstallen te zitten en viermaal zoveel kans om arm te worden door schulden dan gezinnen zonder kinderen. De groep die nog armer wordt door de afbetaling van schulden zit vooral bij de huishoudens zonder werk, eenoudergezinnen en huurders. (belga/mvl)
29/12/08 07u07
De Persgroep Publishing. Alle rechten voorbehouden.

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage