GoNo's Gedichten & Verhalenhoek

De hersenspinsels van een zelf- en door anderen verklaarde dichter/schrijver.

vrijdag 16 mei 2008

Koninklijke koopkracht is terug op peil.......


Koninklijke koopkracht is terug op peil.......

't Is niet te geloven en toch is het zo. De hele koninklijke familie krijgt opslag, dat is zo bij wet vastgelegd. Indexering, noemt men het beestje. Zelfs een prins Laurent ontsnapt er niet aan. Komt hem goed uit, want hij was dringend aan een nieuwe wagen toe, met het oog op een beetje gezinsuitbreiding. Z'n broer, onze toekomstige koning, Phillipus Primus, is z'n grote voorbeeld en die kent er wat van.......
Prinses Mathilde, van huis uit een logopediste, da's iemand die in een reclamebedrijf niets anders doet dan logo's bedenken, heeft gezegd dat ze van de moment dat ze koningin wordt, het koninklijk paleis zal veranderen in een goedlopend bedrijf. Kwestie van het vele belastinggeld nuttig te spenderen. Ze zou graag nog een tweeling hebben, 't maakt niet uit welk geslacht, want ze houdt van kinderen. Hoe meer prinsjes en prinsesjes, hoe meer vreugde ten huize Saksen-Coburg. En zo een nageslacht onderhouden kost geld, veel geld. Er is een tekort aan echte Belgen, zei een politieker, welnu het koningshuis geeft toch het goede voorbeeld. Ieder jaar omzeggens een klein Saksen-Coburgje er bij, aan die snelheid is de vergrijzing opgelost in een paar decenia.
Maar het slaat tegen de kop, bij de vele arbeiders die hun zuurverdiende centjes bijéén schrapen om toe te komen op 't einde van de maand. De koopkracht daalt iedere dag meer en meer. De circusvertoning in het parlement, begint de werkende klasse de strot uit te komen. Er wordt niet meer geregeerd, er wordt alleen nog gekibbeld over een stukje land, waar een boer nog geen patatten zou willen planten. De gewone burger kan het geen snars schelen of die kieskring nu opgesplitst wordt of niet. De meesten gaan nu toch al tegen hun goesting stemmen, de meesten kunnen hun zondag wel beter gebruiken dan staan aan te schuiven om hun “ stem “ te geven aan één of andere partij, die toch niet luistert nadat ze zijn verkozen. De mensen zijn het zat, zijn het beu. De mensen willen hun levensstandaard omhoog zien gaan of op z'n minst op peil houden.
Maar telkens weer hoort men dat er geen budget is, geen geld om tegemoet te komen aan de noden van het gepeupel. Er hebben nog nooit zoveel mensen in België, langs beide kanten van de taalgrens, in armoede geleefd. Nog nooit in de na-oorlogse geschiedenis van dit o zo roemruchte landje, zijn er zoveel die hun schulden gewoonweg niet meer kunnen betalen. Die beroep moeten doen op het OCMW, om een schuldbemiddeling te bekomen. Er breken terug gouden tijden aan voor gerechtsdeurwaarders, de enigen die schijnbaar geen last hebben van de inflatie. Hoe zou dat komen ?
En dan komt men doodleuk op onze huiszender verklaren dat het Hof opslag krijgt.......Waar haalt men het geld om dit te kunnen betalen ? Is er dan ergens een rekening die men kan aanspreken, als het Hof z'n jaarlijkse indexering moet krijgen ? Moest het parlement en al hun regeringen, eens een beetje inleveren en dit ten goede laten komen van de burgers, het zou er al een stuk beter uitzien voor de meesten van ons. Maar ik ben er zeker van, dat na de opslag van de koning en z'n entourage, het de beurt is aan de parlementariers en hun ministers. Want die hun koopkracht is ook aan het dalen (? ).
Ik heb niets tegen de koning, al is het niet meer van deze tijd. Ik heb wel iets tegen de verspilzucht, tegen
het gemak waarmee alle verkiezingsbeloften aan de kant geveegd worden. Was er niet iemand, die nu toevallig premier is, die gezegd heeft dat hij de dotaties van sommige leden van het koninklijk hof, zou in vraag stellen en terug zou schroeven ? In plaats van terug te schroeven krijgen ze allemaal nog meer dan vroeger. Wat een totaal nieuwe betekenis geeft aan het werkwoord terugschroeven. De scholen gaan hun woordenboeken moeten aanpassen.......wat een meerkost zal teweeg brengen en er is geen budget voor zulke ingrijpende veranderingen, wegens het terugschroeven van de subsidies in het onderwijs.
En de koning keek en zag dat het goed was, want volgens zijn vertrouwensbronnen lag hij nog steeds bij een groot deel van de bevolking, goed in de markt; En z'n schoondochter, Tildeke, was volop bezig een logo te ontwerpen dat paste bij een modern koningshuis. Eendracht maakt macht, eendrachtig geld storten maakt nog meer macht. En voor symbolen moet een mens iets over hebben, per slot van rekening,.......... op alles plakt een prijs hé ?

©GoNo

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage