GoNo's Gedichten & Verhalenhoek

De hersenspinsels van een zelf- en door anderen verklaarde dichter/schrijver.

zaterdag 24 mei 2008

Duizenden jaren later.......

Geheel toevallig stootte ik op YouTube op een clipje van Jesus Christ Superstar. Uit 1973. Het jaar dat ik naar het leger moest, om m'n vaderlandse plicht te vervullen. Het jaar van de flower-power. Make peace, not war. Ik heb ook nog met zo'n botton rondgelopen. Wat moeilijk te combineren viel met het vrijwillig in dienst gaan bij het ABL. Waar is die tijd gebleven hé ? Ondertussen ligt deze tijd al 35 jaar achter mij.
M'n geheugen begint al gaten te vertonen, als het er op aankomt om mij die tijd terug voor de geest te halen. Toen ik een jaar of 15 was, denk ik toch, was het volop hippie-tijd. Iedereen ging toen naar San Fransisco, Los Angeles of nog beter naar Indië. Op zoek naar het spirituele, op zoek naar zichzelf. Het was de tijd van de revolte tegen het gezag, het in vraag stellen van de beleidsdaden van de politiekers.
De tijd van de come-back van Elvis, de grote massa- betogingen tegen de kernwapens, de oorlog in Vietnam en zoveel andere dingen, waar we niet mee akkoord gingen. Leuven zou Vlaams worden, willen of niet.De tegenstellingen tussen noord en zuid in ons klein landje staken toen al de kop op, waar politiekers handig gebruik van maakten. Om stemmen te ronselen, een partijtje van niemendal: de toenmalige VolksUnie met vader Anciaux en Hugo Schiltz streefde toen al naar een onafhankelijk Vlaanderen. Niets nieuws onder de zon hé ? Vijfendertig jaar later zijn ze nog aan het palaveren over Brussel-Halle- Vilvoorde.
Waar een klein land groot in kan zijn. Degenen die toen halve hippies waren, zijn nu aan de macht en willen niets meer geweten hebben van die tijd. Als het ware uit hun collectief geheugen gewist. Moesten ze al hun idealen van die tijd nu in de praktijk omzetten, het zou er hier volledig anders uitzien. Weg met de verzuring van de maatschappij, weg met al dat gekibbel over een stukje land ter grootte van een volwassen zakdoek. Een mens is niet gemaakt om in vrede te leven, een mens is een zoogdier dat moordt en doodt, zuiver uit genoegen en niet noodzakelijk om te overleven. De overgrote meerderheid zal morgen terug een figuur zoals ene A.Hitler nalopen. Kijk wat er nu aan het gebeuren is in Zuid-Afrika. Een land, die na Nelson Mandela, nog altijd kampt met rassenhaat. Die in de 21ste eeuw z'n bevolking in sloppenwijken laat kreperen. Terwijl het één van de rijkste landen ter wereld is. Wie zit daar achter, wie orchestreert zo'n haat ? Zo een opstand tegenover al wat vreemd is, komt niet zomaar uit de lucht gevallen hé?
Multiculturele samenlevingen hebben geen schijn van kans om te overleven, de verschillen zijn te groot en bij de minste vonk slaat het vuur in de pan. Dit zal, vroeg of laat in het bastion dat Europa heet, ook gebeuren. Culturen die opgedrongen worden aan een bevolking zijn gedoemd om te verdwijnen. Alle mooie praatjes ten spijt. Er bestaat geen harmonieuze samenleving zolang de mensheid oorlog blijft voeren. Moesten al die legers, die massa's geld opslokken, er eens de brui aangeven ? Waar zouden de politiekers dan staan ? 't Is simpel, nergens hé? Maar zolang er problemen geschapen worden, zal men die zogenaamde politiekers nodig hebben om ze op te lossen. Problemen die ze notabene zelf in de hand werken. Om hun bestaansrecht te kunnen verantwoorden?
Ik heb bijna 3 jaar in Schaarbeek gewoond, ten tijde van een zeker Nols, die met z'n lokettenkwestie alle voorpagina's in binnen-en buitenland haalde. Maar toen hadden we nog Eddy Merckx, onze nationale trots. Toen waren we eendrachtig Belg en schaarden we ons achter de Belgische vlag. Ging het dan slechter met ons land ? De staatsschuld kende ongeziene hoogten, maar de modale burger lag er niet van wakker. Tot er een oliecrisis kwam en die sjeiks uit die olieproducerende landen, de kraan dichtdraaiden. Toen werden we met de neus op de feiten gedrukt en begon de bezuinigingsronde. Vijfendertig jaar later zijn we nog altijd aan het bezuinigen. De olievelden zijn bijna uitgeput, en toch rijden er miljoenen wagens meer op onze wegen. 't Is zo'n beetje met de snelheidsbeperkingen . Verdomme, als al die wagens te rap rijden, waarom stelt men ze dan niet af op 130 km ? Lijkt me niet zo moeilijk. Geef een gastje van 18 jaar een wagen, die om en bij de 200 haalt en wat denk je ? Je moet de kat ook niet bij de melk zetten hé? Maar het brengt op aan Vadertje Staat. Laat de benzine nog duurder worden, laat alles nog duurder worden en geef de massa eeen aalmoes. 't Zou me niet verwonderen als er binnen enkele jaren hetzelfde gebeurt als nu in Zuid-Afrika. Ik heb de indruk dat we klaargestoomd worden om een Derde Wereldoorlog te ontketenen. De overvloed aan gewelddaden op tv, internet, geschreven pers en videospelletjes, zijn als sluipend gif, die langzaam maar zeker een brainwashing bij de jeugd teweeg brengt. Lees er de kranten op na, de jeugd neemt meer en meer het recht in eigen handen. Degenen die niet willen volgen, plegen zelfmoord. Maar ons beleid is er ene van tolerantie. Tot hoever mag en kan men tolereren ?
Wat men nodig heeft is een duidelijke visie en duidelijke richtlijnen van wat mag en niet mag. Men leert toch ook niet eerst fietsen en dan pas lopen ? De samenleving slaat op hol, een samen-leving die nooit bestaan heeft. Ten tijde van de eerste holbewoners niet en nu nog niet. De eerste holbewoner sloeg een steen op iemand zijne kop en kroonde zich sedertdien als heerser over de rest, duizenden jaren later doen we nog steeds hetzelfde, zij het met andere wapens.........

©GoNo

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage