GoNo's Gedichten & Verhalenhoek

De hersenspinsels van een zelf- en door anderen verklaarde dichter/schrijver.

zaterdag 5 april 2008

De wakkere consument.

 


Overpopulatie katten verdient een oplossing

De wakkere consument - Gezondheid
Date : 04-04-2008

Het aantal katten dat in een asiel terechtkomt is hoog: volgens de cijfers van de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu ging het in 2005 om 35 995 katten. In 53,4% van de gevallen gaat het hier om zwerfkatten. Van alle katten die in een asiel terechtkomen, vindt slechts 2,3% zijn baasje terug, 44% van de katten moet door de asielhouders noodgedwongen geëuthanaseerd worden.

In feite is het probleem dus tweeërlei, enerzijds is er de zwerfkattenpopulatie, anderzijds zijn er de huiskatten. Katten planten zich snel voort, waardoor de zwerfkattenpopulatie sterk groeit, maar ook eigenaars worden soms geconfronteerd met ongewilde kittens.

De groeiende zwerfkattenpopulatie kan voor overlast (lawaai, openhalen vuilniszakken, bedreiging biodiversiteit, overdracht van bepaalde ziekten) zorgen. Om deze problemen in te perken, voeren meer en meer Belgische steden en gemeenten al een actief sterilisatiebeleid van zwerfkatten om hun populatie in te perken. Het OIVO is van mening dat deze aanpak ondersteuning verdient vanuit de overheid.

In 2005 hadden twee miljoen gezinnen in België een huisdier. In totaal telde België 4 890 000 huisdieren, waarvan 1 780 000 katten. Het aantal huisdieren neemt de jongste jaren slechts licht toe, wel is er een verschuiving van de voorkeur voor honden naar katten. Voor veel Belgen is een huisdier het voorwerp van verlangen en van affectie en speelt het vaak een belangrijke rol als gezelschap. Het blijft echter een levend wezen dat zorgen nodig heeft. De consument onderschat soms de gevolgen van het binnenhalen van een huisdier in de familiekring. Katten worden vrij vaak door hun eigenaars aan een asiel afgestaan. De belangrijkste redenen hiervoor zijn de niet-gecontroleerde reproductie en de familiale situatie.

Men zou de eigenaars van katten daarom kunnen aanzetten tot het steriliseren van hun kat. Sterilisatie is echter duur en voor de minder gegoede sociale klasse is het niet altijd mogelijk dit te laten uitvoeren. Een algemene verplichting zou het voor hen misschien onmogelijk maken om een kat te houden. Terwijl huisdieren in deze middens toch vaak een belangrijke gezelschapsfunctie hebben. Een dergelijke algemene verplichting gaat bijgevolg volgens het OIVO te ver.
Een mogelijke oplossing ziet het OIVO in het jaarlijks herhalen van een campagneperiode waarin eigenaars van katten aangezet worden tot het laten steriliseren van hun huisdier. Binnen deze campagne zou een sterke sensibilisatie gepaard moeten gaan met een periode waarin de dierenartsen de prijs voor het steriliseren van een kat verlagen.

©OIVO- De wakkere consument.

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage