GoNo's Gedichten & Verhalenhoek

De hersenspinsels van een zelf- en door anderen verklaarde dichter/schrijver.

zaterdag 25 oktober 2008

" Man bijt Hond"

In “ Man bijt Hond “, een programma dat al jaren meedraait in het circus dat VRT heet, wordt de samenleving getoond in al haar facetten. De reporter, met in z'n kielzog een cameraman, volgt de bewoners van een dorp tot in de huiskamer. Waarna de huisbewoners, fier als een gieter, hun sterke verhalen mogen afhaspelen.
We zijn in het dorpje Teuven, een deelgemeente van Voeren, maar dat wist u al hé ? De reporter van dienst volgt al een halve dag een gepensioneerde landbouwer, die aan ieder café in Teuven stopt......
“ Zeg boer Theunissen, wanneer gaat het naar uw boerderij ?” vraagt de reporter nog enigszins beleefd.
“ Subiet, manneke, subiet, eerst nog een Trappistje en dan gaan we naar mijn boerestede. Gezondheid en pak ook nog iets, 't is toch op uw rekening......”
Na nog zo'n stuk of twaalf Trappisten, vond de boer het welletjes voor vandaag. Hij stapte op z'n fiets en zwalpte van de ene kant naar de andere kant van de weg. Gelukkig was er geen verkeer. Het zonnetje begon zich al weg te steken achter de horizon. Maar 't was nog lekker warm buiten, de reden dat ze gezellig aan de tuintafel zaten.
“ Zeg boer, en vertel ne keer, 't schijnt dat ge nog meegevochten hebt in de loopgraven aan den Ijzer?'
“ Zeker weten, zeker weten, manneke da was ne wrede tijd. 't Krioelde er van de ratten in die loopgraven en nat, ge kunt u da niet voorstellen. Dat kunt ge u niet voorstellen......”
“ En hebt ge ook iets gezien van dat mosterdgas ?”
“ Vaneigens, vaneigens, we vangden dat op in glazen pottekes, dekselje er op en goe schudden ......”
“ Schudden boer ? Waarom ?”
“ Maar manneke toch, ge ziet da ge den oorlog niet meegemaakt hebt. Als ge daar mee schudde, kreeg ge mosterd. Straffe mosterd, zoals die van Dijon.....”
“ Is 't waar ?”
“ Zo waar als diene tist met z'n snorreke, die we in de Westhoek nog verpleegd hebben. Kan niet direct op zijne naam komen, maar zijne voornaam was Adolf of zoiets......”
“ Adolf Hitler ?”
“ Ja, den diene, achteraf heb ik hem nog eens terug gezien, maar hij herkende mij niet meer. Van uw vrienden moet ge het hebben hé ?”
“ Was die dan een vriend van u ?”
“ In de Eerste Oorlog wel, hij heeft nog tekeningskes met waterverf zitten maken, mijne zolder ligt er vol van......”
“ Maar boer Theunissen, die aquarellen zijn nu een fortuin waard.....”
“ Is dat zo ?”
“ Boer, mag ik even bellen ?” De reporter was in alle staten, rook een primeur en een goudmijn. Vandaar zijn gehaastheid om het interview morgen verder te zetten.

“ Zeg boerinneke van mij, kunt ge ne keer bellen naar diene kladschilder van 't dorp, er is werk aan de winkel. Hij moet nog wat van die prentjes maken en zeg hem dat hij er deze keer Hitler opzet en niet Hutler...... Hoe kan ne mens nu eerlijk zijne kost verdienen als ze zelfs de naam niet juist kunnen schrijven......”

©GoNo

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage