GoNo's Gedichten & Verhalenhoek

De hersenspinsels van een zelf- en door anderen verklaarde dichter/schrijver.

maandag 22 juli 2013

De avond voor de kroning…





“ Mathilde, m’n koninklijke schoonheid, vanaf morgen ben je koningin en ik, uwen prins zonder wit paard, koning….”
“ Philippe & Filip, ’t is al bij al nog rap gegaan na twintig jaar wachten. Nog een nachtje slapen in onze prinselijke bedstee en morgen moogt ge u koning der Belgen heten. En ik koningin. ’t Klinkt goed hé?”
“ Zeg dat wel, zeg dat wel. Eindelijk gedaan met die flauwe moppen van Geert Hoste. Als hij nu nog moppen durft te maken over het koningshuis, krijgt hij een proces voor majesteitschennis aan z’n pantalon…”
 “ Maar nee, Philippe toch, we gaan een modern koningspaar zijn. Die dicht bij de bevolking staan, ’t is van hun belastinggeld dat wij leven hé? Wat mij er doet aan denken dat ik nog een aanvraag voor kindergeld moet indienen. ‘k Zal mijne secretaris er morgen over aanspreken…”
“ Hebt gij ook een secretaris? ’t Is ’t eerste dat ik ervan hoor. Ik rij met een auto waarop als nummerplaat een 1 staat. Maar dat moet veranderen. Er moet KING 1 opkomen. Een beetje zoals Elvis hé?”
“ Elvis, wie is dat nu weer?”
“ The King of Rock& Roll, Mathildeke…”
“ Ik ken alleen Michael Jackson, King of Pop…”
“ ‘t Zal me lollypop wezen, goed hé?”
“  Zie maar dat ge morgen niet te zenuwachtig zijt en spreek uwen eed een beetje deftig uit. Duidelijk articuleren in de drie landstalen. Moet ge die eed ook in ’t Arabisch zeggen? Hoezo, ge weet dat niet?”
“ ‘k Zal het morgen aan ons papa vragen. Wel raar dat we nu met twee koningen zijn, er mankeert er nog ene en we kunnen Driekoningen gaan zingen. En drie koninginnen. ’t Lijkt wel een pokerspelletje…”
“ ’t Leven is een pokerspel en gij zijt schoppen zot of beter nog: de joker…”
“ Zal ’t gaan, ja? Een beetje respect voor uwen toekomstige vorst hé? Ten tijde van Hendrik VIII ging uwen kop eraf hé?”
“ En ten tijde van de Franse Revolutie lag jij al lang op de guillotine. Zoef, dag Philippe of moet ik Filip zeggen?”
Ze bulderen beiden van ’t lachen. Bijna ex-vorst der alomgeprezen Belgen, Albert II, kijkt naar Paola, bijna ex-vorstin.
“ Schijnbaar amuseren onze kinderen zich goed?”zegt Albert II.
“ Morgen gaan wij ons amuseren, na al die plechtigheden vertrekken we op  vakantie. En laat ze hun staatshervorming, hun verkiezingen en nog wat van dat zogenaamde democratische onzin steken daar waar de zon niet schijnt…”
“ Vergeet uwen zonnecrème, parfum en maandverband niet hé Paola?”
“ Maandverband? Op mijne ouderdom? Incontinentiepampers, zal je bedoelen zeker?
“ Als ’t kind maar een naam heeft hé?
“ Bedoelt ge Delphine?
“ Geen ouwe koeien uit de sloot halen, ge waart er anders ook niet vies van hé?”
“ Gaan we zo beginnen? Ge zijt nog niet op pensioen en ge zijt al ruzie aan ’t maken. Dat belooft voor de toekomst…”
“ Morgen gaan we feesten, Paolake, we gaan er nog eens een lap opgeven…”probeert Albert II te sussen.
“ Zie maar dat ge geen Italiaanse muilpeer op uw koninklijk gelaat krijgt…” zegt Paola verbolgen tot in haar met aderspatten bedekte voeten.
“ Weet ge wat Duitsers doen met Italiaanse muilperen? Nee? Ze sluiten ze op in een concentratiekamp. En daarna maken ze er muilperenconfituur van. Goed hé?”
Ze bulderen beiden van ’t lachen.
“ Onze koninklijke ouders vermaken zich geweldig, zo te horen?”zegt Mathilde tegen Philippe & Filip. Waarna ze beiden over de grond rollen van ’t lachen…


©GoNo

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage