GoNo's Gedichten & Verhalenhoek

De hersenspinsels van een zelf- en door anderen verklaarde dichter/schrijver.

maandag 13 juli 2009

Den Steenen Molen



In 2000 startte de restauratie van Den Steenen Molen in hartje Boechout. Voorheen zag molenaar Ludo Van de Velde met lede ogen aan hoe de molen in verval raakte. Nu speelt de wind met de wieken en draait de molen weer op volle toeren.

“Iedere zondag laat ik de wieken draaien”, lacht Ludo. “Wat ooit onschuldig begon als een hobby, is uitgegroeid tot een echte passie. Meer dan twintig jaar geleden werd er een molenaarscursus georganiseerd. Ik behaalde mijn diploma. Sindsdien laten molens mij niet meer los.”

De molen van Boechout is een echte parel. “Het was een van de eerste stenen molens in Antwerpen”, vertelt Ludo. “Het gebouw dateert van 1782. In de molen werd er met wind gemalen tot 1942.”

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het gebouw geraakt door een V1-bom. De schade was enorm. Daarna werd de molen aangedreven door een dieselmotor. “Gekocht van het Engels leger”, glundert Ludo. “Tot 1975 heeft de molen nog echt gemalen. Later raakte het gebouw in verval. Nu is de molen opnieuw in al zijn glorie te bewonderen.

Een molen moet draaien, anders gaat hij onherroepelijk kapot. Houtwormen en kevers tasten het gebouw aan. Als de molen draait, trilt het gebouw en blijven deze ongewenste bezoekers weg.“

En dan kunnen de echte gasten komen. Iedere zondag komen zo’n vijftig mensen over de vloer. “Een molen in actie is een spectaculaire belevenis. Voor velen is het een overweldigende ervaring. Je mag niet vergeten dat dit niet zomaar een attractie is. Een molen is een fabriek, een plaats waar graan tot meel wordt gemalen. Als de molen draait, komt een hele fabriek tot leven en davert het gebouw op zijn grondvesten.”

De molen ligt naast een fietsknooppunt en is centraal gelegen. Het gebouw staat pal in het Boechoutse centrum. Het oorspronkelijke magazijn van de molen is omgebouwd tot café-restaurant den Conijnsberg. Een bezoek aan de molen is niet enkel een lust voor het oog, het is ook een culinaire verwennerij.

De Steenen Molen, Konijnsbergstraat 4, Boechout. Alle zondagen open van 13 tot 17u.

Copyright Gazet van Antwerpen

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage