GoNo's Gedichten & Verhalenhoek

De hersenspinsels van een zelf- en door anderen verklaarde dichter/schrijver.

zondag 16 november 2008

Zes procent opslag voor koninklijke familie......

15/11 Zes procent opslag voor koninklijke familie

De koninklijke familie krijgt in 2009 zes procent meer overheidsdotatie. De uitkeringen van koning Albert, koningin Fabiola, prins Filip, prinses Astrid en prins Laurent stijgen op die manier dubbel zo snel als die van een gewone Belgische werknemer.Het voorbije jaar steeg de dotatie van de koninklijke familie met gemiddeld 5,3 procent. Bij een bediende komt daar gemiddeld 3,24 procent bij. In de begroting is 13.853.000 euro voorzien voor de Civiele Lijst en de koninklijke dotaties. Het meeste daarvan, 10 miljoen euro, is voor Koning Albert. Prins Filip krijgt nu meer dan 1 miljoen euro en koningin Fabiola ontvangt 1.594.000 euro, 91.000 euro meer dan in 2008.
Index
De grote stijging is niet zo vreemd. De lonen en uitkeringen van de Belg zijn bepaald door de gezondheidsindex en die stijgt niet zo snel. De Civiele Lijst en de dotaties zijn daarentegen gekoppeld aan de index van de consumptieprijzen, die veel sneller omhoog gaat.
Senaatscommissie
Normaal moet een Senaatscommissie zich buigen over de zaak om de financiering van de koninklijke familie transparanter te maken. Die commissie is evenwel nog niet samen gekomen.
Dag van de Dynastie
Zaterdag viert België ook traditioneel de dag van de Dynastie. In de Brusselse kathedraal is een Te Deum gezongen en de Koning heeft dat uitzonderlijk ook zelf bijgewoond.
In het federaal parlement wordt hulde gebracht aan de koning omdat die vijftien jaar op de troon zit. Zaterdagavond is er ook een feest ter ere van Albert II. Koningin Paola zal door een griepaanval niet aanwezig zijn bij de viering.
Naast de zes procent opslag, krijgt Koning Albert ook een stadsspel cadeau. Zeshonderd jongeren van vijftien jaar, want zo lang zit Albert op de troon, verenigen zich in het Brusselse Jubelpark om elkaar te bekampen.
© 1994-2008 Concentra |Media|

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage