GoNo's Gedichten & Verhalenhoek

De hersenspinsels van een zelf- en door anderen verklaarde dichter/schrijver.

vrijdag 12 juni 2009

De appel valt pal naast de boom



Als men bij de hond slaapt, krijgt men z'n vlooien. Ik ken een koppel met twee kinderen, die niet ver van m'n deur wonen. De man des huizes zit al jaren op de ziekenkas en wandelt van de ene depressie naar de andere. Hoe hij het telkenmale gedaan kan krijgen van die contrtoleartsen, is mij een raadsel. Maar hij slaagt er nu al jaren in om iedere keer een verlenging te bekomen. Zij is lichtjes verstandelijk gehandicapt en werkt in een beschutte werkplaats. Haar man gaat er prat op dat ze alleen dient als fokwijf. Om er voor te zorgen dat er kindergeld binnenkomt. De reden dat ze terug in verwachting is.
Hun kinderen van twee en drie jaar zitten bij de oma, want kinderopvang kost stukken van een mens. Zo beweert hij. Deurwaarders komen al lang niet meer langs want ze zijn beiden onvermogend, zelfs met twee inkomens. Maar meneerke maakt grote sier in de omliggende café's. Een grote muil, meer moet ge tegenwoordig niet meer hebben en af en toe de aanwezige klandizie trakteren. Kwestie van uw gelijk te halen bij het zootje onbenullen, die men aan iedere toog wel ergens aan kan treffen. Het soort dat spreekt over wijven, voetbal en auto's. En ook alles weten over de politiek, maar uiteindelijk maar één partij kennen nl. 't Vlaams Behang. Dezelfde imbecielen die staan te verkondigen dat Hitler terug moet komen.
Waarbij ze vergeten dat ze als eerste naar een concentratiekamp zullen gestuurd worden wegens sociaal onaangepast.
Die kerel, die in één zin tien keer fuck zegt, staat het huishoudgeld op de gokkast te verspelen. Giet de ene pint na de andere in z'n scheve muil. Z'n vader deed het ook zo en z'n moeder moest niet onderdoen voor haar man. Beiden zijn met hun zatte botten omgekomen, toen ze terug kwamen van een uitstapje naar Duitsland. Te veel bier, te veel schnapps. Ge vraagt je af waarom hun teerbeminde zoontje niet mee in die wagen zat. 't Zou voorwaar geen groot gemis geweest zijn.
Straks als hij z'n buikje en z'n lever vol heeft, gaat hij naar huis, al zwalpend van de ene huisgevel naar de andere. Politie kijkt andere kant op, kent hem en vertikt het nog hem z'n roes te laten uitslapen in hun hotelletje. Wegens z'n kotsgedrag, letterlijk en figuurlijk. Eens thuis gekomen begint het feest. Muziek keihard. Rammstein & Co. Met een scheut AC/DC er boven op. En een rammeling voor de kinderen omdat ze niet willen slapen. 's Anderendaags gaat z'n vrouw naar de beschutte werkplaats met een blauw oog. Toevallig tegen een keukenkastdeurtje gelopen. Kan gebeuren hé?
De wijkagent heeft verschillende instanties op de hoogte gebracht, maar tot op heden wordt er geen gevolg gegeven aan z'n smeekbeden om op te treden in het belang van de kinderen. Er zouden ellenlange wachtlijsten zijn en een gebrek aan plaats. Wat bij die rotzak van een zogenaamde vader de overtuiging kweekt, dat hij boven de wet staat. Kinderen en vrouw moeten luisteren naar de heren der schepping. Zegt hij te pas en te onpas aan de toog. Mij bekijkt hij altijd met een scheef oog, dat perfect past bij z'n scheve muil. Maar hij durft niet in de clinch gaan, bang dat ik hem belachelijk zou maken tegenover z'n vrienden.
Hij kent m'n reputatie van horen zeggen. Dus verkoopt hij z'n show als ik er niet ben, maar de baas is een goeie vriend van mij. En zo weet ik iedere keer wat hij uitgevreten heeft. 't Is zoals de baas zegt: op geld staat gene naam, alleen Nationale Bank. En als ik hem geen bier verkoop, zal een ander het wel doen. Kan ik inkomen. Maar ergens wringt het toch wel.
Maar er is verbetering op komst. Volgens de wijkagent zou het OCMW zich er mee bemoeien en het gezinnetje onder sociaal beheer plaatsen via het Vredegerecht. Ik moet het eerst zien, voor ik het kan geloven. 't Is misschien al een goeie stap in de goeie richting, maar zou het niet beter zijn hun kinderen voorlopig, ik zeg wel voorlopig, te onttrekken aan de ouderlijke macht? Want als ze hem gaan droogleggen qua financiën, zal het hoogstwaarschijnlijk nog erger worden. Ik ben er bijna zeker van dat hij z'n vrouw de prostitutie zal induwen, om toch maar aan centen te geraken. Met alle gevolgen voor haar en de kinderen hé?
Sommige mensen zouden geen kinderen mogen hebben...

©GoNo

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage